Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
3926
9

Сергей СТАХОВСКИЙ: «Спорт вне политики не существует»

Украинский теннисист подвел итоги уходящего года

Сергей СТАХОВСКИЙ: «Спорт вне политики не существует»

У 2014 році, який приніс Україні низку важких випробувань, 28-річний тенісист Сергій Стаховський на свій лад став на захист рідної держави. Якщо раніше спортсмен відстоював честь країни з ракеткою у руках, то в цьому році Сергій Стаховський побував у зоні бойових дій, перевозив бронежилети для українських військових, збирав гроші на підтримку бійців АТО, а найголовніше - проявив чітку громадянську позицію. Після розстрілів Небесної сотні на Майдані Сергій навідріз відмовився розмовляти з російськими журналістами, зарікся брати участь у турнірах на території РФ, а також оголосив бойкот «Австрійським авіалініям», обличчям яких є російська оперна співачка і прихильниця ДНР Анна Нетребко.

Про насичений рік, що минає, про здобутки і травми, про патріотизм і плани на майбутнє, тенісист Сергій Стаховський поділився у короткій розмові.

2014 тенісний рік стартував для мене не надто вдало, однак під кінець вдалося і себе потішити, і вболівальників. Найбільш прикра для мене поразка у цьому сезоні – коли збірна України не змогла вперше в історії піднятися у Кубку Девіса до елітної групи. У цьому році було багато травм, було багато проблем зі здоров’ям, однак найважче мені далася ця поразка у Таллінні від бельгійців. Якби ми з Бельгією грали вдома, можливо б показали кращий результат, а так, на нейтральній території перемогти не вдалося. Знаю, що якби ми грали у Києві при заповнених трибунах – це була б інша атмосфера, домашня, натхненна. А так довелося виступати перед 50 вболівальниками у Таллінні.

Якби з нами був Олександр Долгополов (перша ракетка України - ред.) – був би інший матч. Однак такі маленькі нюанси – не грав Долгополов, перенесли матч з України в Естонію - по-своєму вплинули на загальний результат. У новому році в української збірної запланований наразі лише один матч – ми зіграємо з переможцем пари Польща – Литва. Думаю, маємо хороший шанс перемагати у серії плей-офф і нарешті пробити цю стіну, яка нас зупиняла перед виходом до елітної групи.

Для мене особиста ціль у новому сезоні – потрапити у топ-30. Цей рік я завершив на 58 місці у рейтингу ATP, що краще за минулий рік, але ще далеко від того, де я був чотири роки тому. Тому плани на наступний рік маю великі. У мене нова команда, новий тренер, готуємося до нових змагань. Уже з грудня ведемо посилену підготовку до нового сезону, який розпочну з турніру у Досі, Катар. Потім летимо до Сіднею, де відбудеться перший турнір «Великого шолома». Для мене у новому році дуже важливо зіграти добре на турнірах «Великого шолома», бо цього року я виступав на чотирьох, однак на усіх був із травмами. Усе залежатиме від фізичного здоров’я – якщо все буде добре, то потрапити у тридцятку кращих вважаю цілком реальним завданням.

Найбільш яскравий поєдинок у кар’єрі – перемога у матчі з Роджером Федеррером на центральному корті Уімбілдону. Федеррер програвав там тільки тричі за все життя.

Впродовж цього року мене часто запитували про Україну – і знайомі, і тенісисти, і звичайні люди з різних країн. Я завжди усім розповідав, що загалом в Україні мирно, лише одна маленька частина залишається дуже неспокійною. Тому для мене рішення про перенесення етапу Кубка Девіса з України в Естонію стало політичним. У той час в Києві проводили матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи, які збирали понад 50 тисяч вболівальників, – і це було безпечно, а провести турнір, який відвідали б 4500 гостей, - це вважалось небезпечним. Висновки напрошуються самі собою.

Щодо впливу політики на спорт: у тенісі, порівняно з футболом, все набагато легше. Гравці є партнерами організаторів змагань, тому політичного втручання і контролю, звісно, менше. Однак турніри ATP проводяться під егідою ITF, яка є політичною організацією і веде під собою всі тенісні федерації світу. Тому там часто ухвалюють політичні рішення, і там не все завжди минає чисто і прозоро. Але з точки зору гравців нам набагато легше, бо наша організація піклується про нас, і немає рішень, які б погано вплинули на тенісистів.

Не усі зрозуміли моє рішення не давати коментарів російським журналістам. Після цього доводилося багато чого пояснювати. Я не кажу, що ця позиція є абсолютно правильною. Але це моя позиція і наразі вона незмінна. Якщо журналісти працюють в одній редакції з людьми, які постійно пишуть неправду про мою країну, я не бачу резону спілкуватися з ними.

Мені кажуть, спорт – це не політика. Однак я не розділяю цю думку. Чому на всі великі змагання приїжджають президенти великих країн? Наприклад, на фіналі Кубку Девіса були президенти Франції та Швейцарії, а на фінал чемпіонату світу з хокею приїхав Путін. Якщо у спорті нема політики, то що вони усі там роблять? У спорті завжди крутяться великі гроші, а там де великі гроші завжди будуть політики. Тому поняття спорт без політики, на жаль, не існує.

З початком російсько-українського конфлікту з російськими колегами спілкуватися не перестав, але є нюанси. Зокрема, я зарікся брати участь у російських турнірах і сподіваюся, що в майбутньому в Росії великих спортивних подій взагалі не проводитимуть.

Поїздка в зону АТО залишила просто приголомшливі враження – від напруги, коли їхали туди, від страху, від того, що не знаєш, хто сидить у засідці за рогом… Після того голова боліла ще два дні. Однак для мене було важливо туди з’їздити і побачити все на власні очі, бо читати і дивитись по телевізору – це одне, поїхати і побачити – просто не до порівняння. Поїздка у зону АТО була принципово важливою, я досі вдячний усім, хто допоміг мені здійснити цю подорож. Дружині про це розповів аж через два дні після приїзду, бо вона мене просто вбила б (сміється).

Як спортсмен я багато подорожую. Тренуюся в Будапешті, Братиславі, Парижі. Маю багато змагань і між ними не завжди є час повертатися додому. Моя сім’я зараз живе у Будапешті. У нас з дружиною є маленька донька, 9 місяців, і мені тяжко даються переїзди. Від’їжджав – дитина тільки вчилась сидіти, приїхав – а вона вже повзає і вчиться стояти. Однак у найближчі 5 років нічого змінити не можу, бо поки дозволяє фізичний стан, буду активно виступати.

У мене дуже патріотична родина. Спорт, звісно, виховує почуття патріотизму, однак не так сильно, як сім’я. Якщо твої батьки виховують у тобі змалку любов до власної землі, це потім дає свій сильний поштовх. Спорт лише збільшує і розвиває почуття патріотизму. За походженням моя мати - чистокровна росіянка, однак вона громадянка України і відчуває себе лише українкою. І мене теж виховували українцем. Так само я виховуватиму й своїх дітей.

P.S. Уже прощаючись, Сергій Стаховський, який усе інтерв'ю говорив українською мовою, вибачився. Тенісист вибачився за свою українську, додавши, що вона могла б бути кращою. У свою чергу хочеться знову подякувати Сергію за цю коротку розмову і вкотре нагадати, що не слова, якою б мовою вони не звучали, прикрашають людину, а вчинки.

zaxid.net

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Похоже, Касильяс недооценивает Лунина. Забыл, как над ним насмехался Кан?
Футбол | 24 апреля 2024, 12:20 19
Похоже, Касильяс недооценивает Лунина. Забыл, как над ним насмехался Кан?

Колумнисту Sport.ua Алексею Сливченко не понравилось одно из последних высказываний легенды «Реала»

Хави принял неожиданное решение. Барселоне не нужно искать нового тренера
Футбол | 24 апреля 2024, 22:25 10
Хави принял неожиданное решение. Барселоне не нужно искать нового тренера

Легенда «сине-гранатовых» провел встречу с руководством и решил остаться в клубе!

Комментарии 9
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
gutorovr
С головой у него не все впорядке,ему спортивный журналист из спортивного издания задает вопрос?
А он ему отвечает зачем вы врете про украину!Спорт эхпресс,советский спорт впишет про политику?
Кому ты на хрен нужен на кубке кремля?Теннисист из второй сотни ATP!
joystick2011
Человек и спортсмен. И головой соображает, а не кушает. Молодец!
Трактор
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Валерий Литвиненко
Молодец Серега- надо иметь мужество высказать свою позицию,ты все таки украинец и мы тебя тоже поддержим как бы тебе тяжело не было
rivnelviv
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Lawyer
..дуже часто тут на сайті в коментарях пишуть, що спорт має бути окремо від політики..але це ж не так..особливо кричать що спорт поза політикою парашисти..хоча насправді саме паРаша наповну використовує спортивну сферу життя для політичної пропаганди..хоча, чому дивуватися, в паРаші все як завжди..
..ну а Стаховському респек!
taras.1985
Молодець!!! Побільше таких патріотичних спортсменів. Удачі в новому сезоні!!!
van_van_van
напевно УКРАЇНСЬКИЙ СПОРТСМЕН з найчіткішою патріотичною позицією та поглядами щодо подій на схіоді.
vanil10
Громадянин і Мужчина з великої букви!!! Сергію, ти справжній, дякуємо за чітку позицію і успіхів в новому сезоні, віримо!!!